Dsc 8139 w

Prestižní summit Singularity University se vrací do Prahy

Tisková zpráva, Praha, 15.8. 2023

Vizionáři z celého světa opět zamíří do České republiky. Futuristická akce roku SingularityU Czech Summit se bude konat 2. a 3. října 2023 v Praze na Žofíně. Hlavním tématem je umělá inteligence.

Singularita je blízko! Přesně tak pojmenoval v roce 2005 americký vynálezce, futurolog a zakladatel Singularity University Ray Kurzweil svoji průlomovou knihu o vývoji umělé inteligence a budoucnosti lidstva.

Do Prahy se vrací jedna z nejprestižnějších mezinárodních akcí. Již třetí ročník SingularityU Czech Summit proběhne ve dnech 2. a 3. října 2023 v Paláci Žofín v Praze. Česká republika je zatím první a jedinou zemí v Evropě, kde se tento futuristický summit po covidové pauze koná. A jaké bude klíčové téma SingularityU Czech Summit 2023? Téma, které v současnosti fascinuje celý svět, ale vyvolává i jisté obavy: umělá inteligence.

Do Česka se na podzim sjedou vizionáři z celého světa. Na pódiu vystoupí špičkoví přednášející přímo z renomované Singularity Group ze Silicon Valley. K nim se připojí vědecká elita, inovátoři a průkopníci v oblasti technologií z Česka i dalších zemí Evropy,“ říká Eva Hanáková, ředitelka SingularityU Czech Summit.

Představíme nejnovější technologie a inovace, které budou ovlivňovat náš život a měnit svět byznysu a celou společnost. Spolu se špičkovými odborníky v oblasti AI budeme objevovat její potenciál, ale také diskutovat o možných hrozbách nebo etických aspektech, které skýtá. Přineseme to nejzajímavější z různých oborů a zaměříme se na oblasti budoucnosti energetiky, zdravotnictví a medicíny, e-mobility, nebo také finančnictví či vzdělávání a řady dalších,“ dodává Hanáková.

A kdo na konferenci například vystoupí? Jeden z nejprodávanějších britských spisovatelů, celosvětově uznávaná autorita v oblasti geopolitiky a zahraničních vztahů, a autor mezinárodních bestsellerů V zajetí geografie a Moc geografie v 21. století Tim Marshall bude řešit kupříkladu to, jaké hrozby představují pro naši společnost současné závody o ovládnutí AI.

Profesorka ze Stanfordu, lékařka a vědkyně, která spolupracuje s Neuralinkem a s NASA a je členkou pracovní skupiny při Bílém domě pro oblast telemedicíny Divya Chander prozradí, jak jednoduché je hacknout lidský mozek a jak AI a robotika totálně mění oblast medicíny a zdravotnické péče.

Revoluce zvaná AI je hlavním tématem Adama Pantanowitze, experta Singularity Group na umělou inteligenci, robotiku, biomedicínu a elektrotechniku. Vizionář, vědec a jeden z největších odborníků současnosti na oblast energetiky Ramez Naam bude přednášet o nových trendech v oblasti energetiky, odhalí slibné startupy v tomto sektoru a představí novinky v oblasti skladování energie. Shen Chuo, profesorka na Berkeley, šéfka venture kapitálového fondu IOVC, která dříve pracovala v Goldman Sachs s klienty jako Alibaba nebo třeba Tencent, se zaměří na budoucnost práce v éře AI.

O svůj příběh se podělí Martin Tolar, světová špička v oblasti neurologie a počítačových věd, Čech, který žije svůj americký sen, a je možná velmi blízko objevení medicínského svatého grálu. Jeho firma Alzheon je nyní totiž ve světě zřejmě nejblíže k vývoji dosud neexistujícího léku na Alzheimerovu chorobu.

Jeden z největších expertů na lidský mozek u nás, český neurochirurg a přednosta Neurochirurgické kliniky UFV David Netuka poodhalí, jak umělá inteligence odhaluje tajemství lidského mozku a jak technologie ovlivňují mozek našich děti a nás dospělých. O budoucnosti naší planety pak bude hovořit Peter Ditlevsen, profesor na Institutu Nielse Bohra na Kodaňské univerzitě (Dánsko). Ten nedávno spolus dalšími experty publikoval v časopise Nature průlomový článek, který vyvolal neuvěřitelný ohlas ve světových médiích a také u veřejnosti. Podle vědců se oceánské proudění, jehož součástí je i systém Golfského proudu, může brzy zhroutit, a nám by tak hrozila nová doba ledová. A to není zdaleka vše...

V tomto post-pandemickém světě bude Singularity vaším průvodcem, abychom společně urychlili cestu k udržitelnější budoucnosti pro nás všechny,“ říká Bohdanna Kesala, výkonná ředitelka mezinárodních summitů společnosti Singularity Group. Hlavními partnery SingularityU Czech Summit 2023 jsou Komerční banka a investiční skupina Progresus.

Inovace a technologie ovlivňují všechna odvětví ekonomiky - bankovnictví nevyjímaje – a současně velmi rychle mění zažité byznysové modely i chování zákazníků. V Komerční bance jsme odhodláni být aktivními návrháři naší budoucnosti, a ne jen jejími pasivními pozorovateli. Proto masivně investujeme do digitalizace, proto pokračujeme ve své transformaci a proto se spojujeme s akcí jako je SingularityU Czech Summit, jejímž partnerem jsme již od samotného počátku, a která do Česka přivádí technologické špičky z celého světa,“ říká Hana Kovářová, výkonná ředitelka pro Brand Strategy a komunikaci Komerční banky.

Jsme rádi, ze se můžeme spojit s konferencí, která je respektována a získala si renomé na českém a středoevropském trhu. V rámci naši nadace Progresus Spolu navíc podporujeme dětské talenty a vzdělávání dětí ze sociálně slabších rodin, a proto nám dává smysl podpořit v rámci akce i speciální event, který SingularityU Czech Summit pravidelně pořádá pro malé děti,” vysvětluje spolumajitel investiční skupiny Progresus Lukáš Foral.

Za původní myšlenkou přivést Singularity University do naší země stojí čtveřice místních byznysmenů. Díky nim je možné pořádat tuto mimořádnou událost v Praze,“ doplňuje Eva Hanáková. „Je to Tomáš Krsek (zakladatel investiční firmy BHM Group), Martin Kúšik (zakladatel rodinné firmy Odyssey 44 a bývalý spolumajitel investiční skupiny Penta), Radek Pokorný (zakladatel pražské advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & Partner) a Jan Sýkora, spolumajitel společnosti WOOD & Company.